Tillbaka till 13+
Narkoswebben logotyp

13+Läs om att sövas och opereras

På sjukhuset

På plats på sjukhuset kommer du att bli inskriven på en avdelning, få en säng, ta på dig operationskläder och förberedas inför din operation. Olika förberedelser gäller för olika operationer. Inför vissa operationer kan du behöva läggas in på sjukhuset några dagar före operationen för att genomgå olika provtagningar, röntgenundersökningar eller förberedas på annat sätt. Något som gäller inför alla operationer är att kirurgen kommer att markera platsen där du ska opereras med en speciell penna. Alla får också ett identitetsband med sitt namn och födelsedata.

Att få en spruta

En person får en spruta i sitt armveck.

I de flesta fall får du en spruta för att sätta in en liten plastslang i ett blodkärl (en ven). Att få en spruta är något som många tycker verkar läskigt, men det är faktiskt inte så farligt som du kanske tror och oroar dig för. Har du haft bedövningssalva på huden över blodkärlet kommer sticket dessutom att kännas mycket mindre. Sprutan du får är väldigt liten och tunn och används bara för att få in plastslangen i ditt blodkärl. När plastslangen är på plats dras nålen ut och kastas och du kan röra handen och armen hur du vill. Genom plastslangen får du sedan allt du behöver både under och efter operationen: läkemedel som gör att du sover gott, smärtstillande läkemedel och vätska, du behöver alltså inga fler stick.

En gul plastslang insatt i ett armveck.

På operationsrummet

När personalen gått igenom med dig vad som ska hända, svarat på dina frågor är det dags att gå eller åka in i själva operationsrummet. Du får vanligtvis ha med dig en anhörig, som sitter hos dig både när du somnar och när du senare vaknar upp. Under själva operationen kommer ditt sällskap att få vänta utanför. Lämna mobilen på avdelningen eller hos ditt sällskap, sätt den på flygläge eller stäng av den.

Tonårstjej ligger på ett operationsbord. Hennes mamma sitter bredvid.