Tillbaka till 13+
Narkoswebben logotyp

13+Läs om att sövas och opereras

Dags att sövas och opereras

I operationsrummet får du lägga dig på en säng som märkligt nog oftast kallas för ett bord, ett operationsbord. Operationsbordet är ganska smalt och inte lika skönt som din säng men du kommer ju snart få sova och inte behöva tänka mera på det.

Tonårstjej ligger på ett operationsbord i en operationssal. En sjuksköterska står bredvid och pratar med henne.

Övervakningsutrustning

Narkospersonalen kommer börja med att koppla dig till olika slags övervakningsutrustning. Du kommer bland annat att få elektroder, som ser ut som små klisterlappar, fasttejpade på bröstet. Elektroderna registrerar hjärtats aktivitet. Blodtrycket, alltså kraften som hjärtat pumpar ut blodet med, är också viktigt att ha koll på, så därför får du en blodtrycksmanschett runt överarmen. Du får också en liten klämma på ett finger, som hela tiden visar hur mycket syre du har i blodet. Alla de här sakerna är till för att se att du sover gott och mår bra. Innan du somnar får du sen andas in syrgas, för att boosta upp syrenivån i lungorna.

Patient ligger på ett operationsbord och tittar på övervakningsskärmen tillsammans med en sjuksköterska.

Vem är med mig under operationen?

Det är flera olika personer i operationssalen. Alla har olika roller, är utbildade och bra på olika saker. Narkosläkaren eller narkossjuksköterskan kollar att hjärta och lungor jobbar som de ska och att du sover gott och inte känner något under operationen. De har stenkoll på dig och dina värden varenda sekund, och ser om något måste regleras. Hen sitter med dig hela tiden, från det att du börjar klippa med ögonen tills operationen är över. Vissa tycker det är obehagligt att få massa saker fastklämda här och där på kroppen, och tanken att sova när en massa andra personer runt omkring en är vakna känns inte heller bra. Men tänk på att alla bara är där för just dig, och för att göra sitt jobb.

Tre kirurger opererar. En kvinnlig kirurg tittar in i kameran.

Dags att sova

Under en operation är det såklart viktigt att du sover, men också att din sovande kropp inte känner någon smärta. Därför får du både smärtstillande och sövande läkemedel under hela operationen. En narkos har två steg. Först ska du somna – och sedan ska du fortsätta att sova. Olika mediciner används för de olika stegen, och under tiden kontrolleras en massa olika saker noggrant. För att du ska somna kommer du att få andas narkosmedel i en mask eller få dem direkt i blodet genom slangen du fått i ett blodkärl. Narkosläkaren bestämmer vilket sätt som passar bäst för dig.

En patient ligger på ett operationbord och andas i en syretratt. En anhörig sitter bredvid operationsbordet.

När det är dags att sova är det bra att försöka slappna av, och tänka på något tryggt (snyggt ) och trevligt! En del försöker ”tävla” mot narkosen, men det är en tävling du kommer att förlora varje gång. Det går – som tur är – inte att stå emot narkosen, vare sig man andas narkosgas eller får medicin i blodet. Du somnar snabbt, och stegvis sover du djupare och djupare. Nu är det dags för den du haft med dig att lämna salen – och istället vänta utanför på dig tills ni ses igen på uppvakningsavdelningen.