Tillbaka till 13+
Narkoswebben logotyp

13+Läs om att sövas och opereras

Hemma igen

Hur du mår efter operationen, när du kommit hem eller efter ett tag kan variera. Vissa har aldrig mått bättre, de flesta känner sig som vanligt, och en del kan till och med känna sig lite sämre än innan operationen. En del upplever minnet av själva operationen och narkosen som något obehagligt och andra kan känna sig nedstämda och låga utan att riktigt fatta varför.

Tonårstjej ligger på en grå kudde i en orange soffa. Hon ser ledsen ut.

Om det känns jobbigt efter operationen

Om du känner dig orolig, drömmer mardrömmar, har svårt att sova och äter för lite eller för mycket – prata med någon och berätta hur du mår. Andra före dig har känt detsamma och det finns hjälp att få!

Tonårstjej och hennes mamma sitter i en soffa. De tittar på varandra och pratar.

Man kan faktiskt också känna en viss besvikelse efter operationen fast att den är över och man tycker att det borde kännas tvärtom. Det är som i den där gamla vitsen om patienten som brutit armen och frågar läkaren om hen kommer att kunna spela piano när den läkt. ”Javisst” säger läkaren. ”Så bra” säger patienten, ”det har jag aldrig kunnat förut”. Operationen har ju bara löst ett problem – många andra finns kvar. Du måste så att säga fortfarande lära dig att spela piano, och det kan vara jobbigt, svårt, tråkigt, dyrt eller vad som nu känns värst.

Tonårstjej i svart hoodie spelar piano

Som vanligt är det bästa att prata med någon. Kolla om det finns chatgrupper eller sidor om just det du har opererats för. Du kan också gå in på Narkoswebbens sociala medier eller mejla till: . Genom att läsa om hur andra gjort och tänkt får du inspiration, och det är alltid skönt att känna att man inte är ensam med ett problem.

Tonårstjej i svart hoodie ligger i en soffa och surfar på sin telefon.

Smärta efter operationen

När det gäller smärta efter operationen kommer du troligen ha mest ont under de första dagarna, men ibland kan smärtan dröja sig kvar längre. Smärtan kan vara variera under dygnet och det är vanligt att den blir mer intensiv när du rör på dig. När det gör ont är det viktigt att komma ihåg att smärtan inte kommer att vara för evigt. Den kommer att försvinna undan för undan och till slut kommer den att gå över helt. Om du har för ont och ingenting hjälper är det viktigt att du kontaktar sjukhuset där du opererades igen. Det är också viktigt att du följer de rekommendationer om smärtbehandling du fick efter operationen. Ofta används en kombination av läkemedel som verkar på olika sätt för att uppnå bästa möjliga resultat. För att få en jämn koncentration av läkemedlen i kroppen och undvika ”smärttoppar” är det viktigt att du tar de mediciner du fått utskrivna på rätt tid och i rätt dos. Även om du inte har ont just i den stunden du ska ta ditt piller i alla fall. Då slipper du få ont senare. Om du har blivit tillsagd att ta medicin mitt i natten, gör det. Även om det är jobbigt att ställa klockan och behöva vakna är det säkraste sättet att sova gott och vakna morgonen efter med så lite smärta som möjligt.

Tips och trix för att minska smärta

Ett bra knep för att minska smärta är att du ägnar dig åt något kul eller spännande så att din hjärna hålls upptagen. Kolla film, spela spel, chatta, lyssna på musik– allt är bra för att det ska göra mindre ont. Du kan också små saker, som att ändra läge i sängen eller lägga en kudde under en arm ett ben eller bakom ryggen.

Tonårstjej i svart hoodie och hennes mamma spelar spel.

Att röra på sig är också suveränt mot smärta, för då börjar din kropp producera egna ämnen som minskar det onda. Självklart ska du följa de rekommendationer om begränsning av fysiska aktiviteter som ges efter vissa operationer men oftast finns något litet du kan göra trots de begränsningar du fått. Det är också viktigt att du går ut i friska luften lite varje dag, även om det kanske känns jobbigt och gör lite ont. Är du osäker på vad du får och kan göra, kontakta sjukhuset och fråga.

Tonårstjej i svart tröja gör tummen upp.