Varför är jag fortfarande trött när jag vaknar efter operationen, fast jag har sovit?

När du sover hemma på natten sover du en naturligt sömn. Hela kroppen vilar och samlar ny kraft för att du ska vara pigg när du vaknar på morgonen. När du sover under en operation sover du en konstgjord sömn, med hjälp av mediciner. Medicinerna stänger av kroppen och ditt medvetande men kroppen vilar inte som den gör när du sover hemma på natten. Just därför kommer du inte att känna dig pigg och utvilad när du vaknar efter operationen, fast att du har sovit. De mediciner som du fått under operationen stannar också kvar i kroppen en stund och kommer göra att du känner dig trött. Sen vet vi ju alla att det tar ett tag för hjärnan att vakna till efter att man har sovit. Det gäller både när man ska vakna på morgonen eller efter en operation.

Varför har jag ont i halsen efter operationen?

När du sover under operationen kan vi behöva hjälpa dig att andas. Då ger vi dig luft genom ett tunt plaströr som sätts i halsen. När du vaknar efter operationen kan rösten vara konstig och det kan kännas som du har ont i halsen eller håller på att bli förkyld, men så är det inte. Det som känns konstigt beror på att plaströret har tryckt och skrapat emot lite grann i halsen. Ibland kan du ha ont i halsen och hosta flera dagar efter operationen. Det är inget farligt och det kommer att gå över. Ofta känns det skönare i halsen om du dricker eller äter något kallt.

Varför får jag inte börja äta och dricka direkt efter operationen?

Det tar en stund för sov-medicinerna att lämna kroppen och därför är många delar i kroppen lite trötta också efter operationen. Äter eller dricker du för tidigt kan du sätta i halsen eller må illa. Har man opererats i magen kan man också behöva vänta lite med att äta och dricka eftersom tarmarna behöver vila ett tag. När personalen på sjukhuset säger att du får börjar att äta och dricka är det bra att först prova att dricka lite i taget. Funkar det bra kan du fortsätta med något som man inte behöver tugga så mycket, kanske yoghurt eller soppa. Sen är du säkert jättehungrig och då är det äntligen dags att äta vanlig mat.

Varför får man ont?

Smärta är kroppens sätt att tala om för dig att något är fel, som en varningssignal. Ungefär som en bil som tutar så att du inte ska bli påkörd. Om smärtsystemet inte skulle fungera skulle du kunna få allvarliga skador eftersom du inte skulle märka om du har ont. Smärta efter operation fungerar på ett litet annat sätt. Då är inte smärtan en varningssignal utan en reaktion på att du har opererats i kroppen. Då är det istället viktigt att röra på sig för att minska smärtan. När du rör på dig bildar nämligen kroppen egna mediciner mot smärta som gör att du kommer ha mindre ont.

Kommer jag ha ont efter operationen?

Ja, lite ont kommer du troligen att ha ont efter operationen. Du kan ha olika ont under olika tider på dygnet och ibland kan det göra mera ont när du rör dig. Ibland kan du ha ont även när du sover, vilar eller leker. Du behöver inte vara rädd för att det ska göra ont. Alla vi på sjukhuset kommer att hjälpa dig att minska det onda på olika sätt. När du har ont är det också viktigt att du tänker på att du inte kommer att ha ont för alltid. Nej, det kommer att göra mindre och mindre ont ju längre tid som går efter operationen och till slut kommer smärtan att gå över helt.

Hur vet ni om jag har ont efter operationen och hur vet ni hur ont jag har?

Du är den som bäst vet var du har ont och hur ont det gör. Därför är det viktigt att du alltid berättar för oss om du har ont, var det onda sitter, hur det känns och om det onda ändrar sig. Orkar du inte kan du be mamma och pappa att berätta för oss. Vi som arbetar på sjukhuset är också tränade för att se på dig om du har ont och kommer att fråga dig om du har ont, var du har ont och hur ont det gör. Du kommer också att få peka på en linjal med ansikten som uttrycker smärta eller på en linjal med en linje du får sätta ett streck på för att visa hur ont du har. Ibland kan vi ha mycket att göra och då är det viktigt att du inte väntar på att vi ska fråga dig om du har ont. Nej, säg till oss så fort något inte känns bra. Ingen på sjukhuset tycker att du är extra duktig om du står ut med att ha ont. Vi vill inte att du ska ha ont och kommer att göra allt för att hjälpa dig.

Kommer jag att få medicin mot det som gör ont?

Efter operationen kommer du att få medicin som minskar det som gör ont ända tills du tycker att läget är okey. Medicinen kommer du att få direkt i locket på plastslangen som sitter i ett blodkärl, genom en droppslang eller en speciell maskin. Du kan också få svälja en tablett eller få en sked med flytande medicin i munnen. Det är inte säkert att det onda försvinner direkt när du fått medicinen. Ofta dröjer det en liten stund innan det känns bättre men det är viktigt att du säger till om du tycker att det tar allt för lång tid eller har för mycket smärta.

Varför måste jag ta medicin även om jag inte har ont?

För att medicinen mot smärta ska hjälpa dig på bästa sätt är det bra om det finns lika mycket medicin i kroppen hela tiden. Då slipper det onda i kroppen gå upp och ner som en berg och dalbana. För att det aldrig ska bli för lite medicin i kroppen är det viktigt att du tar medicin även om du inte har speciellt ont just då det är medicindags.

Kan jag göra något själv för att smärtan ska kännas mindre?

Ja, det kan du! Om du exempelvis tänker på något kul eller något du gillar att göra kan du hålla din hjärna upptagen. Spela spel, chatta på internet eller kolla film på Yotube, allt är bra för att det ska göra mindre ont. Försök också att ändra läge i sängen och lägg en kudde under en arm ett ben eller bakom ryggen. Har du opererats i halsen kan det vara skönt att dricka eller äta något kallt eller suga på en isbit. Efter en operation är det också viktigt att du rör på dig så snart som möjligt. När du rör på dig bildar nämligen kroppen egna mediciner mot smärta som gör att du kommer ha mindre ont. Smart va? När du har ont är det också viktigt att du tänker på att du inte kommer att ha ont för alltid. Nej, det kommer att göra mindre och mindre ont ju längre tid som går efter operationen och till slut kommer smärtan att gå över helt.

Vad är en bedövning och hur fungerar den?

Nerver är trådar i kroppen som gör att vi kan känna att det gör ont. När nerverna bedövas med en medicin som kallas lokalbedövning känner du inte att det gör ont. Det är det som kallas för en bedövning. Det kan pirra och sticka lite grann i huden, eller i området där du fått bedövningen. Ibland känns det som att huden sover. Bedövningssalvan som du har på huden innan du ska få en spruta är en form av bedövning.

Hur känns det att få en ryggbedövning?

Vid ryggbedövning får du en tunn slang insatt i ryggen. Slangen sätts in när du sover så du kommer inte att känna något alls. Slangen är tunn och mjuk och du kan ligga hur du vill i sängen även om du har en slang på ryggen. När du får medicin i den tunna slangen bedövas olika delar av kroppen så att du får mindre ont. Ibland kan ryggbedövningen också göra så att benen blir tunga eller att du inte känner dem alls. Det är inget farligt och det kommer att försvinna när bedövningen stängs av.

När du har en ryggbedövning kommer du inte att känna när du är kissnödig, så du kommer samtidigt att ha en tunn slang som tar bort kisset. Ibland kan kiss-slangen göra så att det känns som du är kissnödig hela tiden men det är ingen fara, det bara känns så. Kisset rinner ut i slangen och ner i en påse.

Kommer jag att må illa efter operationen?

Ja, ibland kan du må lite illa efter en operation. Det kan bero på en massa olika saker. En del människor har lättare att må illa än andra, man kan må mera illa efter vissa operationer och om man har ont eller är hungrig. Har man lätt för att bli åksjuk kan man också lättare må illa. Därför är det bra om du redan innan operationen berättar för oss om du har lätt för att bli åksjuk eller mått illa när du har sövts och opererats tidigare. Ibland kan vissa mediciner göra att man mår illa men som tur är finns det också mediciner som minskar illamående. Sådan medicin kommer du få av oss när du behöver. Efter operationen är det därför viktigt att du berättar för oss om du känner att du börjar må illa så att vi snabbt kan hjälpa dig.

Hur länge ska plåster, bandage och gips sitta kvar?

Hur länge plåster, bandage och gips ska sitta kvar beror på vilken operation du gjort. Innan du lämnar sjukhuset efter operationen kommer personalen att berätta vad som gäller för just dig. Det är viktigt att du följer de instruktioner du får när du har kommit hem.

När kan jag duscha efter operationen?  

Om du har ett plåster eller bandage som tål vatten kan du duscha när du vill. Men om du har ett plåster eller bandage som inte tål i vatten behöver du skydda det med en plastpåse så det inte blir blött. Duscha med bandage kan vara lite svårt och man kan behöva lite tips på hur man ska göra. Innan du lämnar sjukhuset efter operationen kan du be personalen att berätta hur just du kan göra när du ska duscha.

Hur ska jag göra med stygnen?

Vissa stygn kommer att går bort av sig själv medan andra måste tas bort hos av en sjuksköterska på sjukhuset eller vårdcentralen. Innan du lämnar sjukhuset efter operationen kommer personalen att berätta vilka stygn just du har, hur länge de ska sitta och hur de ska tas bort.

När kan jag börja träna och vara med i gympan igen?

Du kan vara med på gympan och börja träna när du känner att du är lika stark som du var före operationen. Ibland går det fort men ibland tar det längre tid. När du börjar att träna är det viktigt att inte börja att träna precis som du gjorde innan operationen. Nej, börja försiktigt och öka träningen lite i taget så att du känner att kroppen orkar och mår bra. Är du osäker kan du fråga personalen om råd innan du lämnar sjukhuset efter operationen.

Varför kliar såret när det läker?

När ett sår läker händer det en massa saker kroppen. Trasig hud ska bort och ny fin hud ska växa fram. I huden finns känselspröt som lätt blir retade av allt som händer när såret läker och då kliar det.

Vad är en sårskorpa?

Om du fått ett sår så stelnar blodet så att det bildas en liten skorpa ovanpå såret. Skorpan fungerar som ett slags plåster och ser till att inga bakterier tar sig in i kroppen. Under skorpan läker kroppen såret och bygger upp ny hud. När det är klart faller sårskorpan bort.

Varför får man ärr?

När man gjort sig illa och skadat huden eller opererats måste kroppen läkas och göra huden hel igen. Kroppen börjar laga såret och gör ny hud. Kroppen kan inte laga såret så att huden ser precis likadan ut som den gjorde innan du skadade sig eller opererades. Särskilt inte om du får ett stort och djupt sår. Då blir det ett ärr.